CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 10 April 2009

Bersukan Untuk Kesihatan..ahak..hehe


Berposing dengan gaya yang agak ayu..ahakz..(mual?sila muntah sekarang..) =p

Semalam tiba sahaja di rumah my mom terus bagi 1 pamplet kepada aku..nak tau pamplet tu pasal ape..hmmm Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan..(UKJK)huh..tension2..
So, sepanjang cuti nie besides stydy aku kena berjongging setiap pagi and do some activities for my fitness..it is because the physical test n an interview that i will atend coming soon..! aargghh!!
so, kawan2 ku..time study leave nie kita bukan sahaja disarankan study bersungguh- sungguh but dalam masa yang sama marilah kita sama-sama bersenam untuk membuang lemak2 yang tersayang n turunkan berat badan...
come on guys..!!join me..huhu

~Check it out..~
What I mean by UKJK??

1. Komposisi Badan
..tinggi,berat badan,pinggang,punggung,kadar nadi rehat,T.D.Sistolik,T.D. Distolik..

2. Bangun Tubi (60 saat)..haish! 10 saat pun ak xlarat..hmm=/ (practice lebih+++)

3.Gantung Bengkok Siku..???(xphm..cmaner erkk)

4. Lari Ulang Alik (4x10m)

5. Lompat Jauh Berdiri (huh nsb baek penah buat time belaja pj sem 4 lu..huhu)

6.
Duduk dan jangkau (menguji kelenturan/kelembutan badan..haish! cnfrm bdn ak keras)

7. Lari/Jog 2.4km..(kardiovaskular test)

sejak akhir-akhir ini (final sem) aku menyedari bahawa kawan-kawan aku makin ramai yang menceburkan diri dalam arena sukan di universiti dan yang dianjurkan oleh teslian sndiri..contohnye?
sila lihat gambar dibawah..





teslian sedang memanaskan badan..yeah 1,2,3 n 4...

nie pic ak time join Netball Open kat UKM last year..

aik?sape nie..tiba2 jer ader kat tepi padang..hmmm
cam kenal..=p

Actually my mum yang banyak bagi aku support untuk aktif dalam arena sukan nie..sejak aku darjah 4 sampailah sekarang aku still aktif bersukan..si dia (gambar di atas) juga banyak bagi dorongan kat aku..jika berpeluang dia akan datang tengok aku main..huhu..kiteorang kenal pun disebabkan SUKAN..MASUM 2007 USM menemukan kami..ahakz..=)

okeh, disini aku tinggalkan beberapa tips yang boleh dijadikan panduan kepada sape2 yang membaca..

tips berpakaian ketika bersukan/jogging ::

1. Berpakaian yang longgar dan selesa agar mudah untuk pergerakan..
2. Berstoking dan memakai kasut yang sesuai

Kelebihan bersukan/berjogging ::

  1. Menurunkan berat badan (menjadi idaman setiap wanita??)
  2. Meningkatkan imej kendiri
  3. Menyihatkan tubuh badan
  4. Terhindar dari sebarang penyakit
  5. Menjadikan anda seorang yang sentiasa berfikiran positif
  6. Mendapat ramai kenalan..hehehe

ok lah, i think i should stop here..Hopefully all of u will get something from my long entry today..huhuhu
see ya..selamat mencuba..

p/s : Majulah Sukan Untuk Negara

later,
**hugs&kissess**














7 comments:

zanetti_be said...

bgs2..bersukan la anda untuk negara.aku rase kalo mu berlari dr umah mu smpi ke sekayu pastue balik ke umah balik dengan senang hatinya mu dpt lulus seme ujian yang diciptakan diatas muka bumi ini.hahahha

~piNkylixiOuz~ said...

to zanetti,,
bingung..!!tp xjauh aner pun sekayu tue..ak penoh berbasikal ke sekayu time camping zaman sekoloh rendah dulu..
hehe..

ayien said...

huhu..post ni dedicated to ayien yang amat gemokkk hahahah

dnieAlias said...

aisehh.satu lagi pekdah berjogging-boleh menghilangkan resdung..hahaha...baru la din nak g berjogging..lala
p/s: sila bermotivasi ye rumetku

Anonymous said...

tiada hr tnpa sukan...

Anonymous said...

nnti bila dh kawin dh ssh nk maintain..ms nie je ler bodi blh solid..uhukhuk

~piNkylixiOuz~ said...

to ayien..
haish..! chaiyok2 turunkn sket r weight..huhu

to dean..
eh..leh gak pulihkn resdung..hukhuk..
tp bdn dah maintain sejak kamoO berumatekn diriku od..=)

to anonymous..
eh pas kawin pun leh ttp maintain pe..
huhu..jnji pndai jg..will see ya..=p