CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 17 August 2012

Akhir Ramadhan~Salam Syawal


Salam.

Hari ini dah masuk hari ke-28 umat Islam berpuasa dan lagi 2 hari insyaAllah kita akan menyambut syawal. Di rasakan ramadhan kali ini agak rugi bagiku kerana tak dapat memanfaatkan bulan yang mulia ini sepenuhnya. Hopefully akan dapat berjumpa lagi di bulan ramadhan tahun hadapan , jika dipanjangkan umur.

Selamat menyambut syawal kepada semua, dan hari ini hari last aku bekerja sebelum bercuti selama 9 hari ok. Syukur alhamdulillah rasa tak sabar nak balik beraya di kampung halaman. Semoga perjalanan balik kampung hari ini dipermudahkan dan selamat sampai. Jalan ke Lebuhraya Karak (laluan ke Pantai Timur)semestinya jammed teruk, tapi seperti tahun2 lalu, keadaan ini adalah biasa bagiku. Yang paling penting banyakkan bersabar. Al maklumlah, balik di saat saat akhir ini menguji kesabaran para pemandu. fuh.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin! :)


p/s : Trg, here I come! persiapan raya tahun ini adalah paling simple dan sederhana..Alhamdulillah..

Thursday, 9 August 2012

Budaya RamadhanAssalamualaikum.

Alhamdulillah hari ini dah hari yang ke-20 umat Islam berpuasa. Lagi 10 hari lagi kita akan menyambut hari kemenangan. Bagi aku kita sepatutnya bersyukur kerana dalam setahun dikurniakan bulan ini dimana bulan untuk beribadat. Jika dilihat dari senario, pada bulan inilah semua orang akan bersungguh-sungguh beribdat pada siang ataupun malam hari kerana pahalanya cukup besar sekali. Di bulan ini juga kita akan lihat begitu ramai orang memenuhi masjid pada setiap malam untuk menunaikan solat sunat terawih, alhamdulillah!

Selain itu di bulan ini juga ramai yang mengambil peluang untuk menutup aurat dengan ke pejabat berbaju yang sopan dan mengenakan hijab/tudung kepala. Tetapi adakah pada bulan ini sahaja perubahan yang drastik ini berlaku? Moga-moga yang melakukan perubahan di bulan yang mulia ini akan dibawa juga ke bulan-bulan seterusnya. Wallahualam~

p/s : Mengejar 10 malam terakhir.. :)


Thursday, 2 August 2012

Ramadhan Al Mubarak

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, sekarang dah masuk hari ke-13 umat Islam berpuasa. Kini juga telah masuk bulan Ogos di mana tidak lama lagi kita akan menyambut Syawal yang dinanti. Oleh otu marilah kita sama-sama memanfaatkan bulan yang mulia ini. :- * untuk peringatan bersama dan diri sendiri yang sering alpa* T_T

Amalan-amalan di bulan puasa :

1. Keutamaan Sahur Dan Mentakhirkannya Selama Tidak Khuatir Akan Terbitnya Fajar
Dari Anas radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bersahurlah kamu sekalian kerana sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat barakah.” (HR Bukhari & Muslim)

Dari Zaid bin Tsabit radhiAllahu ‘anhu berkata: “Kami sahur bersama-sama dengan Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam, kemudian kami melaksanakan solat.” Ada seseorang bertanya: “Berapa lama antara sahur dengan solat itu?” Ia menjawab: “Kira-kira 50 ayat.” (HR Bukhari & Muslim)

Dari ‘Amr bin ‘Ash radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Kelebihan puasa kami dan puasa ahli Kitab adalah adanya makan sahur.”(HR Muslim)

2. Segera Berbuka Puasa Apabila Sudah Masuk Waktu Berbuka
Dari Sahl bin Sa’d radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Manusia itu selalu dalam kebaikan selama mereka segera berbuka puasa.”(HR Bukhari & Muslim)

Dari Anas radhiAllahu ‘anhu berkata: “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam sentiasa berbuka dengan beberapa biji ruthob (kurma yang baru masak) sebelum solat. Jika tidak ada ruthob (kurma yang baru masak), maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam berbuka dengan tamar (kurma yang sudah kering). Jika tidak tamar (kurma yang sudah kering), maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam meneguk air beberapa teguk.” (HR Abu Daud dan At-Turmudzi)

3. Berdo’a sepanjang berpuasa dan ketika berbuka.
Diriwayatkan oleh Turmudzi dengan sanad yang hasan, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Ada 3 golongan yang tidak ditolak do’a mereka, iaitu orang yang berpuasa sehingga dia berbuka, pemimpin negara yang adil dan orang yang teraniaya.”

4. Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alahi wasallam bersabda: “Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu, apabila salah seorang di antara kamu sekalian berpuasa maka janganlah berkata kotor dan janganlah bertengkar/berteriak. Apabila ada seseorang yang mencaci-maki atau mengajak berkelahi, maka hendaklah ia berkata: “Sesungguhnya aku sedang berpuasa””. (HR Bukhari & Muslim)

Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: ‘Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan perbuatan buruk, maka Allah tidak memerlukan ia meninggalkan makan dan minumnya.” (HR Bukhari)

5. Bersiwak atau menggosok gigi.
Amir bin Rabi’ah berkata, “Saya melihat Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersiwak dan beliau pada saat itu sedang berpuasa. Kerana seringnya, maka saya tidak dapat membilang dan menghitungnya.” (HR Bukhari)

Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu mengatakan bahwa Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Andaikan tidak memberatkan umatku, niscaya mereka kuperintahkan bersiwak pada setiap kali berwudhu.” (HR Bukhari)

6. Bermurah hati dan banyak menderma.
Dari Ibnu Abbas radhiAllahu ‘anhu katanya: “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah seorang yang paling dermawan, dan sifat dermawannya itu lebih menonjol pada bulan Ramadhan yakni ketika ditemui Jibril. Biasanya Jibril menemuinya pada setiap malam bulan Ramadhan, dibawanya mempelajari al-Quran. Maka Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam lebih murah hati melakukan kebaikan dari angin yang bertiup.” (HR Bukhari)

7. Menggandakan amalan membaca dan mempelajari al-Quran.
(Hadith Ibnu Abbas di atas menyatakan bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bertadarus (mempelajari al-Quran) dengan Jibril pada setiap malam Ramadhan.)

Membaca al-Quran adalah amalan biasa ummat Islam, tetapi sempena bulan Ramadhan, hendaklah kita tumpukan betul-betul dan menggandakannya. Para ulama apabila tibanya bulan Ramadhan akan memberhentikan kuliah yang diajar mereka dan menumpukan kepada mempelajari al-Quran. Membaca untuk memahami al-Quran yakni mentadabbur al-Quran adalah lebih utama dari membaca laju untuk mengkhatamkannya beberapa kali pada bulan Ramadhan.

8. Memberi makan untuk berbuka puasa.
Dari Zaid bin Khalid Al-Juhanny radhiaAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa yang memberi makan untuk berbuka orang yang berpuasa, maka ia mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.” (HR At Turmudzy)

9. Mendirikan malam dengan solat sunnat (solat Tarawih)
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam telah bersabda: “Barangsiapa yang mengerjakan solat sunnat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari & Muslim)

10. Giat beribadah pada 10 hari terakhir Ramadhan
Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata: “Bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam apabila masuk sepuluh terakhir bulan Ramadhan. diramaikannya waktu malam, dibangunkannya ahli keluarganya dan diikat erat kain sarungnya.” (HR Bukhari & Muslim)

11. Beriktikaf pada 10 terakhir Ramadhan.
Dari Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu berkata: “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata: “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan sehingga Beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam dipanggil ALLAH Ta’ala, kemudian setelah beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam wafat, isteri-isterinya meneruskan kebiasaan Beliau itu.” (HR Bukhari & Muslim)

Sumber : Muzir.wordpres

Semoga kita sama-sama dapat amalkan dan sampaikan kepada orang lain..

p/s : Macam tak percaya dalam bulan Julai yang lepas hanya 2 entri aku pos kat blog ni. Bukan terlalu busy dengan kerja dan sebagainya tetapi aku punya laptop keyboard jem ok! So sekarang pon belum boleh ganti dengan yang baru. Sume kerja tergendala.:(